فاطمه غلامی|شهرآرانیوز، با روند فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ و ظرفیت محدود پلتفرمهای داخلی، این روزها مردم درگیر تهیه vpn و پروکسی هستند.
طبق شواهد میدانی از بازار نرم افزارهای موبایلی، با اعمال محدودیتهای اینترنتی و فیلترینگ، کاربران برای استفاده از پیامرسانها چندین و چند فیلترشکن روی گوشی خود نصب کردند و خرید و فروش فیلترشکن به تجارتی پرسود برای سوداگران و البته آسیب زننده برای کاربران در فضای مجازی تبدیل شده است.
در این شرایط، بسیاری از وی پی انهای رایگان فعال نمیشوند و مردم بیشتر به وی پی انهای پولی روی آوردند، فیلترشکنهایی که میلیونی برای آنها آب میخورد.
وارد خیابان احمد آباد میشوم، جائیکه معمولا بورس خرید وفروش موبایل و لوازم جانبی ونرم افزارهاست. بسیاری از این مغازهها پشت شیشه مغازه، برگهای چسبانده اند که با فونت بزرگ روی آن نوشته شده «فیلتر شکن قوی» موجود است.
آقای یعقوبزاده، متصدی فروش موبایل میگوید: از صبح بیش از ۵۰ تا مشتری داشتم که متقاضی خرید فیلتر شکن هستند الان بازار خرید فیلتر شکن حسابی داغ شده است.
وی ادامه میدهد:مردم به دنبال نوع خاصی از فبلتر شکن نیستند، هر کس هر نوع فیلتر شکنی که با موبایلش سنخیت داشته باشد میگیرد، قیمت فیلتر شکنها معمولا از ۵۰ هزارتومان تا ۲ میلیون تومان متغیر است.
به مغازه دیگری میروم، آقای شمسایی سالهاست که در بازار متصدی فروش موبایل است میگوید: مردم دنبال نوع خاصی از فیلتر شکن نیستند فقط در جست و جوی فیلتر شکنی هستند تا بتوانند کارهای خود را انجام دهند.
وی ادامه میدهد: فردی را میشناسم که ۲ میلیون تومان یک فیلتر شکن خریده است که باز هم رضایتی ندارد، چون فیلتر شکن هر لحظه یک عکس العملی را از خود نشان میدهد گاهی وصل میشود گاهی هم قطع است.
بحث ما گرم میشود که فردی برای خرید فیلتر شکن به این مغازه مراجعه میکند. آقای سلحشور که یکی از افغانستانیهای مقیم مشهد است برای خرید فیلتر شکن به این مغازه مراجعه کرده است میگوید: چند روز است که نتوانستم با خانواده ام در هرات تماس تصویری بگیرم مجبورم فیلتر شکن بخرم تا با اپلیکیشن ایمو تماس تصویری بگیرم.
وی میگوید: چند مغازه رفتم برخی از آنها یک نوع فیلتر شکن را ۵۰۰ هزار تومان میدهند و مغازهی دیگر با ادعای تضمینی وصل شدن به شبکههای اجتماعی ۵ میلیون نرخ میدهد. چند روز پیش یک فیلتر شکن آلمانی را به قیمت ۵۰۰ هزار تومان خریدم، ولی باز هم وصل نشدم دوباره برای خرید فیلتر شکن به بازار مراجعه کردم، چون واقعا برای کارم لازم دارم.
نمیتوان منکر شد که فیلترشکنها و ویپیانها سد فیلترینگ را قابل نفوذ میکنند، اما در مقابل، مسائل امنیتی فراگیر شدن این اپلیکیشنها مطرح میشود.
کاربران برای استفاده از تلگرام و اینستاگرام، بدون آگاهی اقدام به دانلود و نصب اپلیکیشنهایی میکنند که بیشتر از اینکه فیلترشکن باشند، با هدف سوءاستفاده و دسترسی به اطلاعات و واردن کردن انواع بدافزار به گوشی افراد طراحی شدهاند.
فیلترینگ باعث شده اکثرا به ویپیانها و اپلیکیشنهای ناشناس روی بیاورند این اپلیکیشنها ممکن است دسترسیهای غیرمتعارفی مثل مکان و لیست مخاطبان را بگیرند و از این اطلاعات سوءاستفاده کنند.
جواد جهانشیری رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات فرماندهی انتظامی خراسان رضوی در این خصوص میگوید: نصب هرگونه فیلتر شکنی بستر مناسبی را برای کلاهبرداران ایجاد میکند تا با سوءاستفاده از شرایط موجود به تمامی اطلاعات گوشی هر فرد دسترسی پیدا کنند.
وی افزود: موبایل مهمترین سرمایه اجتماعی هر فرد است که ممکن است حاوی اطلاعات مهم شخصی، خانوادگی وآموزش و تحقیقی از نوع عکس یا فیلم باشد لذا حتی برای نصب فیلتر شکن باید به فروشگاههای مورد اطمینان مراجعه کرد.
وی با اشاره به توصیههایی جهت پیشگیری از هرگونه کلاهبرداری از طریق فیلتر شکنها بیان میکند: شهروندان توجه داشته باشند در هنگام استفاده از حسابهای بانکی حتما فیلتر شکن را خاموش کنند، اگر از ولت استفاده میکنند از ولتهای کاغذی استفاده کنند و حتما جیمیلها را دو مرحلهای کنند.
این مقام مسئول اظهار میکند:توصیه میشود کاربران در فضای مجازی برای هر یک از اپلیکیشنهایی که دارند قفل و یا رمز دو مرحلهای بگذارند و بهترین راه برای برون رفت از این شرایط استفاده از شبکههای مجازی بومی است.